Forældresamarbejde
Samarbejde, bestyrelse og kontaktforældre.
I Junglehuset ønsker vi, at forældresamarbejdet kan give grobund for, at vi kan skabe et godt og trygt partnerskab med udgangspunkt i jeres barn. I er eksperter på jeres barn, og vi er eksperter på fællesskaber og børns udvikling ind i dem.
For os er der to tilgange til samarbejdet, som skal ses som et partnerskab.
Der er det formelle samarbejde, der tager udgangspunkt i de planlagte samtaler, hvor der er en pædagogisk ramme og formål med selve mødet - for eksempel forældremøde, en samtale/netværksmøde og så videre.
Der er også det uformelle samarbejde, som er kendetegnet ved de små snakke i garderoben, på legepladsen - hvor vi hilser, og lige hører, hvordan weekenden er gået og så videre.
Vi står altid til rådighed, hvis I har behov for det. Så oplever I et behov for sparring eller en samtale, er I meget velkommen til at kontakte enten stuepersonalet eller skrive til lederen.
I kan også opleve, at vi beder om en samtale med jer omkring barnets trivsel og udvikling, hvis vi mener, der er brug for det.
Sådan samarbejder vi med forældrene
Høje-Taastrup Kommune har valgt at dele sine daginstitutioner op i klynger, som hver består af cirka tre institutioner.
Vi er en del af Klynge H, der udover Junglehuset også består af daginstitutionerne Nøddekrattet og Æblehaven.
Forældrebestyrelsen sammensættes med repræsentanter fra hele klyngen. Den består af syv forældrerepræsentanter og to suppleanter, som vælges blandt forældrene. Valget afholdes i andet kvartal, hvor man vælges for to år. Man kan vælge at stille op til forældrebestyrelsen, hvis man har tid og lyst.
Kontaktforældrene har som sådan ingen beslutningskompetence. Minimumskompetencerne for kontaktforældregruppen vedrører pædagogiske aktiviteter og børnerelaterede spørgsmål, som alene har reference til børnerelaterede aktiviteter i den enkelte afdeling. Det kan eksempelvis være:
- Medhjælp/medarrangør ved forældrearrangementer som sommerfest, julefest og lignende.
- Medhjælp/medarrangør ved temaaftener og etablering af legegrupper.
For at skabe et partnerskab omkring barnets udvikling, skal vi møde forældrene hvor de er. Der kan være stor forskel på, hvor meget guidning man som forældre har brug for. Derfor er vi meget opmærksomme på at tilbyde vejledning og sparring omkring barnets udvikling gennem nysgerrige spørgsmål.
Vi arbejder med forskellige metoder som for eksempel Rambøll Dialog - et redskab, hvor vi gennemgår barnets udvikling i forskellige temaer. Hermed får vi et billede af barnets udvikling, og vi udformer fokuspunkter og handleplaner, som vi arbejder fortløbende med. I inviteres også med i denne proces, og skal gennem spørgsmål give jeres syn på barnets udvikling. Under en samtale gennemgår vi resultatet. Og på denne baggrund laver aftaler for, hvordan vi sammen støtter barnet i den nærmeste fremtid. Disse samtaler tilbydes en gang om året.
Endvidere har vi et godt samarbejde med Høje-Taastrup Kommunes PPR (pædagogisk/psykologisk rådgivning), hvor vi har mulighed for at sparre omkring et barn eller en børnegruppe.
Når barnet skal fra vuggestuen til børnehaven, afholder vi en overleveringssamtale med den voksne fra børnehaven, som er ansvarlig for barnets indkøring. Her er der fokus på barnets trivsel og udvikling i forhold til det sociale, kognitive, motoriske og følelsesmæssige.
Det samme gør sig gældende ved overgangen fra børnehave til SFO'en. Vi tilbyder løbende samtaler, når og hvis der opstår behov for det.
I Junglehuset afholdes der forældremøde hvert år omkring april måned.
Her starter vi altid med valg til forældrebestyrelsen og/eller forældrekontaktrådet.
Efterfølgende er det altid en faglig vurdering, der præger, hvordan vi planlægger resten af mødet. Det kan der være et pædagogisk tema, som gennemgås af vores fageksperter, til inspiration for forældrene. Det kan være, at forældrene går ud i børnenes grupper, og indgår i dialog (og afprøver), hvad børnegruppen er optaget af.
Mødet er kun for forældrene, og ligger efter klokken 17.00.